Hur avslutar man en prenumeration på en app – iPhone & Android

Idag kan man prenumerera på många tjänster via appar. Populära tjänster som Spotify, Apple Music, Netflix, Storytel och DN finns bara ett knapptryck bort på din smartphone. Det är lätt att samla på sig prenumerationer utan att riktigt tänka på vad månadskostnaden till slut blir. Vi visar dig hur du får en överblick över dina prenumerationer – och hur du säger upp de prenumerationer du inte använder. 

Guide – så säger du upp din app-prenumeration

Det är lätt att glömma bort hur många prenumerationer man faktiskt har, och att man tappar kontroll över vilka man använder och vilka som har blivit överflödiga. Man kanske har testat en månads prov-period sen glömt bort att avsluta tjänsten när gratisperioden är över. Med den här steg-för-steg-guiden kan du lära dig hur du snabbt och enkelt säger upp prenumerationer på appar som du inte längre har nöje av. 

iPhone

Använder du en iOS-enhet, alltså en iPhone eller iPad från Apple, följer du denna enkla beskrivningen för att få en tydlig överblick över dina prenumerationer via appar.

Du kan se vilka tjänster du betalar för och enkelt avbryta din prenumeration på dem i appen Inställningar på din iPhone eller iPad. Efter du har öppnat Inställningar väljer du Apple-ID, iCloud, medier och köp. Fliken återfinns högst upp på sidan under ditt namn och profilbild. Sedan trycker du på fliken Prenumerationer. Nu kan du se de tjänster som du betalar för. De som är aktiva kan du enkelt välja att avsluta om du inte är intresserad av dem längre. 

  • Gå till appen Inställningar
  • Välj Apple-ID, iCloud, medier och köp
  • Välj Prenumerationer
  • Se vilka prenumerationer du har, aktiva och avslutade, och välj att avsluta de tjänster du inte länge vill ha kvar

Under Inställningar kan du även få en överblick över dina senaste inköp som du har gjort med din iPhone. I appen Inställningar väljer du Apple-ID, iCloud, medier och köp, sen väljer du Medier och köp. Under Köphistorik kan du se alla appar du har laddat ner med dina iOS-enheter och vad de kostat. 

Android

Med en Android-enhet, till exempel en mobiltelefon eller surfplatta från Samsung, följer du de här enkla stegen för att se vilka tjänster du har i Google Play. Avsluta prenumeration på de tjänster du inte längre vill använda. 

Aktiva prenumerationer via appar från Google Play förnyas per automatik varje ny betalperiod om inte tjänsten aktivt sägs upp av dig. För att avsluta en tjänst, eller få en smidig överblick över vilka du har, börjar du med att öppna Google Play Butik på din Android-enhet. Öppna menyn, tre streck med en liten pil till höger, och välj Prenumerationer. Nu ser du vilka aktiva tjänster du har och betalar för. Välj den tjänst du vill säga upp och tryck på Säg upp prenumerationen. 

  • Gå till appen Google Play Butik
  • Välj Meny
  • Välj Prenumerationer
  • Välj den prenumeration du inte längre vill ha kvar och tryck på Säg upp prenumeration
  • Följ anvisningarna för att säga upp prenumerationen

Prenumerationer månadsvis eller årsvis 

Kom ihåg att man vanligtvis betalar för prenumerationer och tjänster månadsvis. Det betyder att tjänster du säger upp mitt i en betalningsperiod kan du fortfarande använda tills betalperioden gått ut. Det finns även tjänster som man betalar för per år. Då kommer du att kunna använda tjänsten tills året du redan har betalt för gått ut. Nästkommande betalperiod, år eller månad, kommer du inte betala för och då kommer du heller inte kunna utnyttja tjänsten längre. 

Gratis prov-prenumerationer

Har du hoppat på en kampanj där du fått tillgång till en tjänst gratis under en viss period är det viktigt att komma ihåg att du ofta själv måste säga upp den om du inte vill betala för den nästkommande månad eller period. Säg enkelt upp din tjänst genom att följa de lätta stegen i den här vägledningen om du har en iOS- eller Android-enhet. Om du inte vill glömma bort att säga upp tjänsten kan du gå in och avsluta den direkt efter att du har aktiverat gratis-perioden. Då kommer prenumerationen bli inaktiv så fort gratis-perioden är över och du slipper betala en krona. 

Vanliga frågor och svar om att avsluta prenumeration på en app

Hur avslutar jag en prenumeration av en app på iPhone?

Du kan enkelt avsluta en prenumeration genom att klicka på Inställningar, Apple-ID, iCloud, medier och köp och Prenumerationer.

Hur avslutar jag en prenumeration av en app på Android?

Du hanterar dina prenumerationer genom att gå till Google Play Butik och sedan via Meny och Prenumerationer.

Avslutas det direkt när jag säger upp en prenumeration på en app?

Ofta är en prenumeration månadsvis eller årsvis. Säger du upp en prenumeration mitt i en månad kan du ofta använda appen månaden ut eller tills året har passerat från det datum du påbörjade prenumerationen.

Avslutas gratisprenumerationer på appar automatiskt?

Det kan variera så det gäller att kontrollera vad som gäller för den aktuella appen så att gratisperioden inte övergår i en tillsvidareprenumeration.

Hur tar jag reda på vilka appar som jag prenumererar på?

Du ser dina prenumerationer genom att klicka på Inställningar, Apple-ID, iCloud, medier och köp och Prenumerationer. Där avslutar du enkelt de prenumerationer du inte längre vill ha.