Ljudböcker – Skaffa ljudbok här!

BookBeat

Prova fritt 2 veckor! Bra sortiment!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Nextory

Prova fritt i 14 dagar! Bra utbud!

Månadsvis

Ingen bindningstid
0 (139) kr
LÄS MER & BESTÄLL

Bokus Play

Prova i 2 veckor gratis!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Storytel

Lyssna till hela utbudet! Prova fritt i 30 dagar!

Månadsvis

Ingen bindningstid
0 (179) kr
LÄS MER & BESTÄLL

Harlequin

Du får 2 böcker för 0 kr

Månadsvis

Ingen bindningstid

Hur funkar ljudböcker och ljudbokstjänster på nätet? Vilken tjänst är bäst för att lyssna på ljudböcker online? Nu är det dags för oss att introducera det nya sättet att lyssna på böcker, nämligen att enkelt och billigt streama obegränsat med böcker via mobilen eller datorn.

Lyssna på din favoritförfattare var du vill

Marknaden för ljudbokstjänster har formligen exploderat under de senaste åren. Numera behöver man inte släpa runt på en tung bok för att kunna ägna sig åt en stunds avkopplande läsning, istället har du ett helt bibliotek med dig i din smartphone eller i din surfplatta. Även om människor fortfarande ser charmen med en vanlig bok så väljer många den bekväma lösningen att lyssna på ljudböcker eftersom fördelarna är så många.

Bara det faktum att man kan njuta av en favoritbok samtidigt som man ägnar sig åt annat, till exempel tränar, gör att många väljer att registrera sig på en ljudbokstjänst. En annan fördel är att man sparar en hel del utrymme eftersom man inte behöver förvara mängder av böcker hemma.

Lyssna på ljudböcker var du vill

Så gör du för att skaffa en ljudbokstjänst

Ljudböcker fungerar precis som streamingtjänster för film och serier. Du strömmar helt enkelt boken från en källa. På källan är boken lagrad som en datafil, när den når din enhet omvandlas den sedan till ljud som du kan lyssna på. Idag finns mängder av ljudbokstjänster du kan använda dig av, det gäller med andra ord att hitta den som passar dig bäst. Börja med att titta på utbud och priser innan du bestämmer dig.

Välj sedan den tjänst som matchar dina behov bäst. Vanligen brukar det gå till så att man registrerar sig på den tjänst man valt. Samtidigt registrerar man också sina kortuppgifter, sedan dras en summa från ditt kort varje månad och du kan lyssna på böcker obehindrat. Många tjänster låter dig också ladda ned böckerna så att du inte behöver ha tillgång till wifi för att kunna lyssna.

Tjänster att välja bland

Som tidigare nämndes finns ett stort utbud av olika ljudbokstjänster, men de mest populära är just nu Storytel, Nextory, Bookbeat och Mofibo. Oavsett vilken av dessa du väljer får du ett gediget utbud av både nya och gamla titlar. Utbudet kan dock skilja sig lite mellan de olika tjänsterna beroende på vilka förlag de är kopplade till. Det är därför klokt att undersöka att just din favoritförfattare finns på den tjänst du bestämmer dig för.

Storytel

Storytel
Redan 2005 grundades Storytel av Jonas Tellander. Förutom att vara bokförlag ägnar man sig åt att erbjuda streaming av böcker. Samma år som företaget såg dagens ljus skapade man också sin första app med syftet att kunna erbjuda konsumenter att lyssna på ljudböcker. Under sin existens har Storytel expanderat och är nu en av de största aktörerna inom ljudböcker i Norden. Det innebär att man kan erbjuda ett mycket brett utbud av böcker från olika författare, både svenska och internationella. Tjänsten har med andra ord blivit en riktig favorit bland bokälskare.

Så kommer du igång med Storytel

Att börja lyssna på böcker på Storytel är enkelt. Allt du behöver göra är att registrera dig på sidan och ladda ned den tillhörande appen. Ofta erbjuds man även en provperiod innan man måste börja betala för sitt lyssnande. Efter provperioden kostar abonnemanget 169 kronor i månaden. I samband med att du registrerar dig kan du även välja att få boktips, något som är kul om du inte riktigt vet vad du ska börja med.

Själva appen är logiskt uppbyggd så att du enkelt kan söka mellan de olika titlarna. Välj till exempel att söka bland kategorier som deckare, biografier, SciFi, klassiker och barn. Det finns även möjlighet att ladda ned böcker så att du kan lyssna på dem i offlineläge, på så sätt kan du undvika att boken hackar och buffrar när du hamnar någonstans där det är dålig uppkoppling.

Utbudet på Storytel

Eftersom Storytel är en av de större ljudbokstjänsterna hittar du också ett riktigt bra utbud av ljudböcker här. I undersökningar har till och med tjänsten vunnit kampen om det bästa utbudet. I ett fall där 100 slumpmässigt valda titlar plockades ut visade det sig att Storytel hade 90 av dessa medan den närmaste konkurrenten bara hade 75.

Man får dock komma ihåg att utbudet hela tiden ändras.  Ofta är man på Storytel också mycket snabba med att plocka upp större titlar så fort de kommer ut på marknaden i ljudboksformat. Det gör att du lika gärna som att köpa ljudboken i en traditionell bokhandel kan skaffa dig ett abonnemang från Storytel.

Nextory

nextory
Nextory är en ljudbokstjänst som erbjuder abonnemang på ljudböcker och e-böcker. Själva säger de att de är störst inom sitt område, och om man tittar på det stora utbudet så kan man hålla med om att de inte ligger långt ifrån sanningen. Företaget lanserades under 2013, men då under namnet E2GO. Nextory är även stolta över att vara de första i Sverige att erbjuda en unlimitedtjänst som inkluderade både ljudböcker och e-böcker. Företaget  är ett dotterbolag till Frescano Group AB.

Börja lyssna på Nextory

För att börja lyssna på böcker eller ladda ned e-böcker på Nextory skapar du enkelt ett abonnemang på hemsidan genom att ange dina uppgifter. Du behöver sedan också ladda ned den tillhörande appen till din telefon eller till din surfplatta. Ofta erbjuder man en gratis testperiod utan förpliktelser, till exempel under 14 dagar. När testperioden gått ut kan du avgöra om du är nöjd med tjänsten.

Det finns sedan möjlighet att välja det abonnemang som passar de behov man har. Det finns tre typer av abonnemang: Bas, Standard och Premium. Med abonnemanget Bas, som kostar 99 kronor i månaden, får du tillgång till hela utbudet förutom de nyaste boksläppen samt affärslitteratur. Väljer du Standard får du även tillgång till alla nyheter. För detta abonnemang betalar du 199 kronor i månaden. Vill du även ha tillgång till affärslitteratur ska du välja Premium som kostar 249 kronor i månaden.

Utbud av böcker på Nextory

Om du söker de nyaste titlarna så är Nextory en perfekt tjänst att använda sig av. Här finns det mesta och man stoltserar med tusentals olika titlar inom flera kategorier. Kategorier du kan välja bland är till exempel: skönlitteratur, deckare och spänning och böcker för barn.  Om du väljer premium-abonnemanget får du även tillgång till ett gediget utbud affärslitteratur. Att man erbjuder både E-böcker och ljudböcker är en stor fördel. Det gör att du kan välja mellan att aktivt läsa själv eller lyssna på böcker beroende på tillfälle. En annan bra funktion är att du kan läsa och lyssna på dina böcker i offlineläge. Det passar extra bra när du till exempel är ute och reser och inte har tillgång till wifi.

Bookbeat

Bookbeat
Bookbeat har enligt egen utsago som uppdrag att driva den bästa tjänsten på marknaden inom digitala böcker, ett uppdrag man fått av förlagshuset Bonnier Books. Sedan 2015 har man jobbat med att distribuera digitala böcker till sina kunder. Målet för företaget är att en riktigt bra berättelse aldrig ska vara långt borta. Det enda du ska behöva göra för att befinna dig i bokens fängslande värld är att trycka på en knapp på din mobil eller surfplatta. Detta mål försöker man uppnå genom att ha ett mycket brett utbud av böcker inom flera olika kategorier. Tjänsten erbjuder både ljudböcker och e-böcker.

Börja lyssna på böcker med Bookbeat

Det är enkelt att börja lyssna på böcker med hjälp av Bookbeat. Du registrera smidigt dina uppgifter på hemsidan, sedan är nästa steg att ladda ned tjänstens app. Det är denna du använder för att lyssna på ljudböcker och ladda ned e-böcker. Som ny användare erbjuds du en provperiod på två veckor för att kunna avgöra om tjänsten är något för dig.

Provperioden saknar bindningstid vilket gör att du enkelt kan avsluta ditt abonnemang utan extra kostnad. När provperioden gått ut kostar tjänsten 169 kronor i månaden. Abonnemanget löper sedan så länge du inte väljer att säga upp det. Det saknar även bindningstid. I abonnemanget ingår tillgång till hela Bookbeats stora onlinebibliotek av böcker. Det är även möjligt att lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i offlineläge. Detta är ett plus eftersom du kan ta del av böcker även när du saknar internetuppkoppling.

Utbudet på Bookbeat

Eftersom Bookbeat är en av de större aktörerna på marknaden och dessutom ligger under det stora förlaget Bonnier Books kan man stoltsera med ett mycket stort utbud av böcker. Här hittar du allt från de senaste romanerna till till rafflande deckare och böcker om barnuppfostran. Böckerna är uppdelade i olika kategorier så att du lätt kan hitta vad du söker. Man har även en topplista där alla de populära titlarna listas. Om du är osäker på vad du ska lyssna på som första bok finns en speciell kategori för böcker som är lämpliga för första lyssningen.

Ljudboksappar som inte länge finns

Mofibo – uppköpt av Storytell

Mofibo
Mofibo är en tjänst för ljud- och e-böcker grundad i Danmark 2013. I Danmark är man dessutom den största aktören på området, något som borgar för ett rikt utbud av böcker. 2016 köptes  företaget upp av svenska Storytel,  trots detta har man dock fortfarande en fristående plattform för streaming och nedladdning av böcker. På Mofibo hittar du ett stort utbud av böcker på språken svenska, engelska, danska och tyska, detta inom flera olika populära kategorier. Appen som man använder sig av för lyssning och läsning kommer dessutom med en rad spännande funktioner, vad sägs till exempel om att skapa din alldeles egna bokhylla med favoritböcker?

Att komma igång med Mofibo

Du kan inte längre bli kund hos Mofibo, eftersom Storytell köpt upp Mofibo.

När du vill börja lyssna eller läsa böcker med Mofibo behöver du först registrera dig på hemsidan och ange dina användaruppgifter. När du har gjort det laddar du ned den tillhörande appen till din telefon eller surfplatta och börjar lyssna. Precis som många andra tjänster erbjuder man en gratis provperiod på 14 dagar utan bindningstid.

Provperioden är perfekt för dig som är osäker på om tjänsten passar dig. När denna har gått ut kostar abonnemanget 169 kronor i månaden. För det priset får du tillgång till hela det stora utbudet av böcker utan några begränsningar. Mofibo erbjuder dessutom funktioner som att lyssna och läsa i offlineläge samt att själv välja uppläsningshastighet när du lyssnar på ljudböcker.

Utbud på Mofibo

Även om Mofibo inte är den största aktören på ljudboksmarknaden hittar du här tusentals titlar inom många olika kategorier. Här kan du bland annat läsa eller lyssna på spännande deckare, intressanta romaner eller fördjupa dig i historiska böcker. Det finns också en speciell kategori för barn och ungdomsböcker. Du hittar en hel del nya titlar även om denna tjänst kanske inte är den vassaste på marknaden när det gäller det.

I ett test där olika ljudbokstjänster jämfördes hade Mofibo 54 av 100 slumpmässigt utvalda titlar. Detta är att jämföra med vinnaren Storytel som hade hela 90 av 100 titlar. Det är dock viktigt att komma ihåg att utbudet på ljudbokstjänster hela tiden ändras och att den tjänst som var bäst igår kanske inte är det idag.

Detta är några av de allra bästa tjänsterna när du skall prenumerera på ljudböcker från olika tjänster på nätet. En ljudbok är verkligen skönt att lyssna på och det finns som du förstår en uppsjö med titlar att välja mellan. Passa på att skall dig ett gäng ljudböcker och prova absolut att lyssna på dina favoritböcker.

Vanliga frågor och svar om ljudböcker

Vad finns det för bra ljudbokstjänster?

Det finns många bra tjänster, bland annat Storytel, Nextory, Bokus Play och BookBeat. Läs mer om tjänsterna inne på vår sajt!

Vilken ljudbokstjänst är bäst?

Det är mycket individuellt vilken ljudbokstjänst som är bäst. Här har vi samlat alla bra ljudbokstjänster. Läs om vad de erbjuder och hitta din favorit!

Vilka tjänster erbjuder både svenska och internationella ljudböcker?

Bland annat kan du hitta det hos Storytel som är en av de största aktörerna i branschen.

Var kan man prenumerera på e-böcker?

Då vill vi tipsa om att ta en titt på Nextory och BookBeat som erbjuder prenumeration både på e-böcker och ljudböcker.

Finns det någon gratis ljudbokstjänst?

På de flesta ljudbokstjänsterna kan du prova gratis mellan 2 veckor till 30 dagar. Ibland kan du också få rabatt på de första månaderna.