Molntjänster

Det som man kanske först och främst tänker på när man pratar om molntjänster, eller det som man ibland kallar för clouds, är det nog detta med lagringsplats. Att lagra sina filer på ett tryggt ställe när hårddisken blir full blir allt viktigare. Vi jobbar mer på nätet än förut och det är inte alltid man har en privat hårddisk till hands. Sitter man på ett tåg eller i en buss så kanske man har en liten usb pinne eller liknande, då är det smidigt att skicka iväg sina filer ut i cyberspace.

Tryggt med molntjänster

Är det då tryggt att lagra sina data på molnen och kan man lita på att de alltid kommer att finnas där? Allt som man inte har 100% kontroll över själv kan ibland kännas lite osäkert och tanken har nog funnits där hos de flesta. Det är inte bara lagringsplats det är prat om, det kan också vara att man vill ha en egen server och då är molntjänster ibland vägen att gå. Det här med molntjänster och hur det fungerar är en hel vetenskap och det ska vi inte gå in på här.

Molntjänster

Vi ska titta lite på några tjänster som erbjuds och vad som funkar bäst till vad. Vi hoppar Apple Icloud och Google Drive, som ska nämnas är enastående cloudtjänster, mest för att de flesta känner till dem. Men självklart så rekommenderar vi dessa och det är nästan ett måste att uppgradera till mer lagringsutrymme när de först GB är slut.

Vi tar upp några som kanske inte är så kända men är alldeles utmärkta och perfekt för de som behöver extra lagring. Då kör vi …

Flickr

flickr

Man kan nog beskriva Flickr lika mycket som en webbtjänst som ett moln. Anledningen att vi tar upp den som ett moln är för att det är samma funktion som andra molntjänster. Skillnaden här är att de koncentrerar sig bara på bilder och video och inget annat. Det är Yahoo som äger denna tjänsten och detta är rätt och slätt tjänsten för både hobbyfotografen och de som är professionella.

Med ett konto på flickr så lastas bilderna enkelt upp till flickr molnet och det bästa med allt är att man kan visa upp sin portfolio till hela världen om man vill. Att tagga ett foto är kul och det går fint. Det gör det lätt för andra att hitta just dina bilder bland flera miljarder bilder och för att kunna göra det blir man med i deras community. Det är lätt att hitta inspiration inne på denna tjänsten och det är roligt att ha sina bilder här. Självklart kan man välja att bara ha det som en molntjänst och välja att inte visa fram sina bilder för andra. Detta är upp till var och en. Det enda de ber om är att alla ska använda sunt bondevett och inte lasta upp sådant som kan uppröra eller skada andra. Play nice.

Soundcloud

Soundcloud

Det finns så otroligt mycket duktiga musiker och kompositörer överallt och att de ofta inte får den uppmärksamhet de förtjänar kan ibland verka orättvist. Soundcloud är tjänsten som motverkar detta och här laddar man enkelt upp sin musik för hela världen att lyssna på. Det man skapat laddas enkelt upp via en USB och det är enkelt att dela till facebook och twitter. Är du en kreativ själ så är detta molnet för dig. Spara din musik på Soundcloud.

Dropbox

Dropbox

Eftersom vi nu pratar om moln så måste vi ta upp en av de tjänster som det går att lasta upp i princip allt på. Dropbox är en av de största och bästa tjänsterna av fillagring och företaget som grundades i 2007 erbjuder både en gratis och betalversion. Det fungerar för de flesta operativsystem och mjukvaran är gratis att lasta ner. Är det stora mängder som ska lagras så är det självklart att det krävs mera plats och för 9,99 euro får man 1000 GB och det räcker ett bra tag. Det finns olika storlekar på de abonnemang som erbjuds och som kund här så hamnar man i gott sällskap. National geografic, adidas och Expedia är bara några av de företag som använder sig av Dropbox sina tjänster.

Jottacloud

Jottacloud

Här har vi en molntjänst från Norge som fick en ordentlig boost i 2013. När ett amerikanskt övervakningsföretag, Prism, hamnade i blåsväder och det kom fram att de hjälpt NSA med att samla in information från olika företag blev många väldigt oroliga. Om Edward Snowden gjorde rätt att blåsa i visslan kan diskuteras. Men folk har blivit mer uppmärksamma och vill ha sin lagring utanför Amerika. Norska Jottacloud märkte en stor ökning i 2013 och det går bra för dem. Snyggt och prydligt och absolut värt att titta närmare på denna cloudtjänst med bas i Oslo.

Detta är några av alla de molntjänster som finns och det är många som numera använder dessa tjänster varje dag, både för sitt företag och sig själva vad gäller lagring av sina filer och data. Lycka till med din nya molntjänst!

Vanliga frågor och svar om molntjänster

Vilka molntjänster finns det?

Om vi håller oss till att prata om lagringstjänster så finns det flera som iCloud, Google Drive, Flickr, Soundcloud, Dropbox, Jottacloud med flera.

Vad finns det för lagringstjänster för bilder?

Om du vill lagra bilder och video kan tjänsten Flickr vara ett alternativ.

Vad finns det för lagringstjänster för musik?

Om du själv skapar musik är Soundcloud en välkänd lagringsplats där du kan dela med dig av det du skapat till andra.

Var kan jag spara mina filer i molnet?

Det finns många kända lagringsplatser som iCloud, Google Drive, Dropbox och Jottacloud.

Finns det någon lagringsplats som inte är amerikansk?

Ja, Jottacloud är en norsk tjänst om du vill spara dina filer någon annanstans än genom amerikanska tjänster.