Mobilabonnemang för ditt barn

4G

Vimla Barnabonnemang 8 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

4G

Vimla Barnabonnemang 12 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

4G

Hallon Barnabonnemang 6 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

4G

Vimla Barnabonnemang 25 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

4G

Hallon Barnabonnemang 10 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

4G

Hallon Barnabonnemang 25 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

4G

Hallon Barnabonnemang 100 GB

Rabatt första månaderna!

Månadsvis

Ingen bindningstid

Mobilabonnemang för barn

Vad gäller barns mobilanvändning skiftar behoven från familj till familj. Bor man i stan kanske barnet har större behov av att ha en telefon än om man bor i en liten by där skolan ligger runt hörnet och kompisarna bor inom 500 meters avstånd. Sedan är det upp till varje förälder att bestämma vad som passar deras barn, någon kan kanske hantera att ha en egen smartphone vid 10 års ålder medan andra ska ha något enklare tills de är 14, eftersom det handlar mycket om personlig mognad och alla barn är olika. De flesta svenska mobiloperatörerna har någon lösning för personer under 18, dessa abonnemang måste dock tecknas med målsmans godkännande.

Vad behöver barnen

Det som barn främst behöver kunna göra är att hålla kontakten med sina föräldrar och familj, och kanske en och annan kompis. Nästan alla skolor har idag datorer eller surfplattor för eleverna att använda, även på låg- och mellanstadiet, vilket innebär att de har tillgång till internet från en annan källa och därför vanligtvis inte behöver så mycket surf på mobilen.

Föräldrakontroller i mobiltelefonen barnet har är bra för att både skydda från olämpligt innehåll och misstag såsom köp i appar vilket kan leda till stora kostnader väldigt snabbt. Det finns bra instruktioner online för hur man ställer in dessa, för både iPhones och Androidtelefoner. Man kan också installera särskilda appar med kompletterande funktioner, men de bra är sällan gratis och det är viktigt att man kollar upp recensioner av dem och inte förlitar sig på dem helt och hållet.

En annan aspekt av internetsäkerhet är att ha rak kommunikation med barnen om vad spam, opålitliga källor och rykten är, att vara försiktig med vem man pratar med och att inte skriva in eller lämna ut sin mejladress precis överallt. Och faktiskt också att vad man skriver i sociala medier kan grävas upp många år efter att det skrevs, och att därför alltid tänka en gång extra innan man publicerar.

Mobilabonnemang for ditt barn

Familjeabonnemang

Telia, Telenor och Tele2 har alla lösningar som går ut på att det finns ett huvudabonnemang och till det ansluter man familjemedlemmar till en fast kostnad för varje. Ju fler familjemedlemmar som man ansluter desto bättre pris blir det per abonnemang eftersom man betalar lägre än för ett separat, dock har de alla en övre gräns för hur många som kan anslutas.

Hos Telia kan du ansluta fem personer till ett huvud abonnemang, hos Telenor max 8 användare och hos Tele2 kan man skapa en grupp av Unlimited-abonnemang som med tre användare eller mer ger lägre pris per månad. Lösningen hos Tele2 funkar bra för ungdomar som får slut på surfen, och de kan lätt ha kvar fördelarna när de flyttar hemifrån.

Tele2 barnabonnemang

Hos Tele2 finns det också tilläggsabonnemang för barn under 20, Tele2 Kids, med max 30 GB surf och alla dess varianter har fria samtal och meddelanden. Du kan ansluta upp till 9 barnabonnemang till ditt huvudabonnemang och de är spärrade mot betalnummer och oväntade tilläggskostnader.

Telia har också en variant av tillägg som passar bäst för yngre barn, Mobil Komplett Barn, där 1 GB surf ingår, man väljer 3 nummer som barnet kan ringa fritt till och får fri surf på sociala medier. Detta abonnemang är det billigaste men du måste ha ett Mobil Komplett-abonnemang med minst 20 GB surf själv för att kunna teckna det, Tele2 har inget krav på en viss surfmängd.

Hos Telenor ansluts familjemedlemmar också enkelt till huvudabonnemanget, och familjemedlemmarnas ålder spelar ingen roll. Man ringer fritt till de som är inkluderade i familjeabonnemanget i hela världen. Surfen från huvudabonnemanget fördelas mellan familjemedlemmarna.

Enkla, fristående abonnemang

Vimla, Comviq, Hallon och Fello har fristående abonnemang för barn och ungdomar. Hos Vimla, Fello och Hallon kryssar du i en ruta för att få barn-, student- och seniorpris och bekräftar därefter din ålder eller studentstatus senare i beställningsprocessen, och om man är under 18 måste målsman vara med.

Hallon barnabonnemang

Det finns abonnemang med 5 GB till 100 GB surf. Det senare finns hos Hallon, det näst största är Comviqs med 40 GB surf. Hos Vimla, Hallon och Fello kan man betala abonnemanget med kontokort istället för faktura och med det alternativet krävs ingen kreditkontroll innan abonnemanget tecknas. Inget av dessa abonnemang har bindningstid, startavgift eller uppsägningstid.

Tre abonnemang

3 har ett erbjudande för studenter och personer mellan 18 och 27 år, men inget alternativ för barn, som ger 50 kronor i rabatt på abonnemang med 10 GB surf och uppåt. Det går att teckna utan bindningstid men ju längre du binder dig desto billigare blir månadskostnaden.

Täckning

De tre största operatörerna, Telia, Telenor och Tele2, har sina egna mobilnät som täcker i stort sett hela landet. Bor du i Norrland eller på landet är det något av dessa mobilnät du ska välja, men det spelar oftast ingen roll vilken. Kolla alltid operatörens täckningskarta om du bor på landsbygden. Lyckligtvis använder de mindre operatörerna också dessa nät, så du behöver inte nödvändigtvis välja en av de stora operatörerna om du inte vill.

Hallon använder 3:s mobilnät och har därför bra täckning i södra Sverige och längsmed de större vägarna och städerna norrut medan Comviq använder en kombination av de tre största operatörernas nät. Fello använder Telias nät och Vimla använder Telenors.

Sammanfattande

Det finns smarta lösningar för barn hos nästan alla mobiloperatörer. De större är något bättre på att framhäva service såsom blockering mot oväntade kostnader, det som så lätt händer när barn och ungdomar får tillgång till telefoner. Det är viktigt att prata med barnen om säkerhet på internet och att ha antivirus appar, föräldrakontroller och liknande på deras telefoner, för säkerhets skull.

Samla kostnader

Om du redan använder en av de större operatörernas tjänster för din egen mobiltelefon är det en enkel sak att ansluta ditt barn till det befintliga abonnemanget och därmed samla den kostnaden på samma räkning. De kan naturligtvis också få något av de fristående abonnemangen och behöver inte anslutas till något annat om man inte vill det. Det finns alltså många lösningar, med olika surfmängder och tjänster, att välja mellan när ditt barn ska ha ett mobilabonnemang.

Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang för barn

Finns det mobilabonnemang speciellt för barn?

Ja, en del operatörer har mobilabonnemang för barn. Dessa har ofta lägre pris än de vanliga abonnemangen och har ofta även kostnadsspärr och andra föräldrakontroller som kan vara bra att ha.

Är det bindningstid på mobilabonnemang för barn?

Nej, det brukar väldigt sällan finnas några bindningstider om du inte köper till en mobil på delbetalning.

Finns det några kostnadsspärrar på barnabonnemang?

Ja, det brukar ingå att man kan sätta en kostnadsspärr på ett barnabonnemang.

Hur spärrar man vissa webbsidor i barns mobiler?

I de flesta mobilabonnemang för barn finns olika föräldrakontroller där det går att göra inställningar för vad barnen ska komma åt.

Var hittar jag bra familjeabonnemang?

De stora operatörerna som Telia, Telenor och Tele2 har bra lösningar för familjeabonnemang. Hos de olika operatörerna kan du ansluta olika antal personer.