Läxläsning – Hjälp med läxorna!

Sitter du fast med läxan? Ingen fara, hjälpen finns närmare än de flesta tror. Med internets framfart så är det nästan inga gränser på hur man kan få hjälp, och en av dem är läxläsning via nätet. Ung eller gammal, skola eller kurs, alla kan köra fast och då är det fint att kunna ta hjälp online om inte hjälpen finns nära till hands. När det kommer till barn i skolåldern behöver det inte nödvändigtvis vara så att mamma eller pappa inte förstår läxan, nej oftast är det den berömda tids klämman.

Få hjälp med läxor

Det finns rätt och slätt inte tid över av olika anledningar och det är tråkigt, det går ut över barnen. Idag så är fortfarande skolsystemet byggt upp på ett sådant sätt där läxor är en stor del av inlärningen. Det jobbas på gräsrotsnivå för läxfria skolor och det finns också på en del ställen i Sverige. Men det har inte riktigt slagit an överallt och då får man hitta andra lösningar. Kanske hyra in läxhjälp till sina barn kan vara en ide’. Är detta möjligt för alla eller är de bara de som bor i storstadsområden som kan få hjälp?

Läxläsning - var kan du få hjälp

Var kan du få hjälp?

Det finns massor av bra tjänster av privata företag som har specialiserat sig på undervisning. Det går att få läxhjälp hemma, efter skolan på biblioteket eller kanske via nätet. Det sistnämnda är speciellt bra om man bor i glesbygd och ett stycke från skolan. Vi tittar lite närmare på vad några bra företag har att erbjuda.

Smartstudies

Smartstudies

Detta företag erbjuder hjälp i över 70 olika städer från norr till söder. De startade upp i 2007 och har sedan dess undervisat över 14 000 elever. De allra vanligaste ämnena som för en elev ibland kan vara kinkiga att komma sig igenom kan man få professionell hjälp med. Och skulle det vara ett ämne som kanske saknas på deras lista så går det fint att ringa dem och höra efter. Chansen är god att det går att lösa i alla fall.

En stor del av deras upplägg är att lära elever en god studieteknik. Det är precis lika viktigt, det är inte alltid lätt att veta hur man ska göra för att få ut mesta av sin läxläsning. Alla känner vi nog igen känslan, huvudet känns som om det var fyllt av bomull och ingenting funkar. Då är det lätt att lägga ner böckerna för det känns hopplöst. Men det handlar ofta om att man gör fel och har inget med hur smart man är. Ingen har lust att sitta halva eftermiddagen efter skolan och traggla. Det kanske bara behövs ett par lektioner för att komma på rätt köl. Studieteknik är viktigt och Smartstudies kan hjälpa med det.

Allakando

Allakando

Deras motto är att det finns inga omöjliga utmaningar. Också detta företaget startades i 2007 och de erbjuder läxläsning i de allra flesta ämnen.  Allakando finns i stort sett i hela Sverige och med en prova-på-lektion så har man egentligen inget att förlora. De handplockar en lärare utifrån det behovet som finns och det är viktigt att personligheten också matchar. Det som är fint med Allakando är att de erbjuder också läxläsning i grupp.

2-4 elever som ligger på samma nivå kan tillsammans en eftermiddag bjuda in en lärare för att hjälpa dem. Detta blir ju också självklart billigare för alla. Det är kanske fler föräldrar i ditt barns klass som är intresserad och varför inte komma med ett förslag på kommande föräldramöte. Allakando är rätt och slätt super proffsiga och har massor av goda omtaler från både press och media.

Studybuddy

Studdybuddy

Detta företaget har erbjudit läxhjälp sedan 2004 och med massor av bra feedback från många nöjda kunder så blir man lite nyfiken på vad det är. De har lite styvare priser än de andra företagen vi nämner, men efter att ha läst feeback på trustpilot så förstår man att här har vi något alldeles extra. Att matcha duktiga studenter med de som har det lite svårare är en glimrande ide’. Går man på gymnasiet är det viktigt med bra betyg, och att kunna få hjälp av en som har klarat det och gått vidare till att studera på universitetet är ovärderligt. Studybuddy erbjuder hjälp hemma eller på biblioteket. De har har också läxläsning online och det kan vara en lösning om just den studybuddy som matchar dina behov finns långt borta.

Avslutningsvis

Var inte rädd för att ta hjälp. Om det är till sig själv eller för någon annan, det visar bara att man bryr sig. Alla är vi olika och eftersom nu skolan är lik för alla så kan det ibland vara lite orättvist. Man kan inte lära en elefant klättra i träd lika lite som man kan lära ett bi att simma.

Men det går att hitta metoder som kan hjälpa elefanten att komma sig upp i höjden, och genom att placera biet på ett blad så kan det kryssa hav. Det handlar om att hitta sätt som funkar för alla. Få hjälp med läxläsning här via länkarna i början av artikeln! Lycka till med läxorna!

Vanliga frågor och svar om onlinetjänster för läxhjälp

Var kan man hitta läxhjälp online?

Vi kan bland annat nämna Smartstudies, Allakando och Studybuddy som du kan läsa mer om på vår sajt.

Kan man även få hjälp med studieteknik hos någon onlinetjänst?

Ja, Smartstudies erbjuder inte bara läxhjälp i många ämnen. Där kan du även få hjälp med att bygga upp en bra studieteknik.

Går det att få hjälp med läxläsning i grupp?

Ja, bland annat kan företaget Allakando erbjuda läxläsning i grupp för 2-4 elever som befinner sig på samma nivå.

Kan man få läxhjälp även lokalt?

Ett företag som erbjuder både läxhjälp online och lokalt är Studybuddy. Då kan du få hjälp hemma eller på ett bibliotek.

Vilken läxhjälp är bäst?

Vi skulle rekommendera att kolla in både Smartstudies, Studybuddy och Allakando för att avgöra vilken som passar just dig bäst. Alla tre kan hjälpa till med de flesta ämnen och sedan kan det vara individuellt hur man fungerar ihop med de personer som hjälper till med läxorna.